Színek és álmok Thaiföldön

                          

Reggel mikor a kitárt szekrényajtó előtt álltam és nézegettem,milyen színű ruha illene ma a hangulatomhoz eszembe jutott,hogy mennyivel egyszerűbb lenne,ha thai csaj lennék! Milyen nap is van ma? Kedd? Akkor ma a kedvenc rózsaszín selyemszoknyámat veszem fel,mert ez a kedd színe!

A thai kultúra ezernyi szívmelengető szokást ápol,a buddhista hitet átszövi az ősi szellemek tisztelete és a mélyen gyökerező babonaság,színes szövetét alkotva a hiedelmeknek és érdekesebbnél érdekesebb szertartásoknak.

Az hindu mitológiában gyökerező ősi thai szokások a hét minden napjához társítanak egy-egy istenséget,egy bolyót és egy színt,melyek védelmezik az adatt napot.

Ha egy hétfői napon sétálunk Bangkok utcáin hamarosan feltűnik,mennyien viselnek sárga polót. A sárga vagy arany szín a hétfőé és egyben ez a király színe is, akit a thaiok számunkra felfoghatatlan módon tisztelnek és szeretnek. A 2016-ban elhunyt Bhumibol király,aki egy hétfői napon született,70 éven át vezette az országot és egy valódi mesebeli királyfija volt népének.Jelenleg fia, X. Ráma uralkodik az országban,most az ő tiszteletére hordják a thai emberek hétfőnként a sárga színt,születésnapján mindig szép új sárga felsőt vásárolnak maguknak. 

Az arany színnel pedig Thaiföldön lépten-nyomon találkozhatunk, ez a színe a buddhizmunak, a bölcsesség és a megvilágosodás szimbóluma.

A keddi nap színe az én kedvencem,a rózsaszín.Ezt a színt is gyakran láthatjuk a bangkoki utcákon és szintén az előző királyhoz kapcsolódik.Mikor az idős Bhumibol király több hét betegeskedés után elhagyta a kórházat,az udvari asztrológus tanácsára rózsaszín ruhát viselt.Aggódó alatvalói,akik hetek óta a kórház udvarán táboroztak és imádkoztak a gyógyulásáért na meg persze a szemfüles kereskedők azonnal felkapták ezt a szerencsehozó színt,a rózsaszín lett az új sárga. Egy Maha Chakri Sirindhorn koronahercegnő tulajdonában lévő üzlet egy hónap alatt 40.000 rózsaszín inget adott el!

Szerda Buddha napja,aki a legendák szerint ezen a napon jött a világra és színe a zöld. A szerdai nap szülötteit maga Buddha védelmezi,pláne ha viselnek valami zöldet 🙂

A csütörtöki naphoz a narancssárga tartozik,a hindu mitológia szerint Siva 19 aszkétát változtatott porrá,melyből narancsszínű szövetet készített,meghintette szenteltvízzel,így alkotta meg a Jupiter bolygólyát. Ez a színe a szerezetesek ruhájának, melyet hagyományosan növényi festékkel színeznek és az egyszerűséget, természetességet szimbolizálja.

A pénteki nap a Királynő napja,aki ennek a napnak a szülötje,színe a kék. A Királynő születésnapján szinte az egész ország kékbe öltözik tiszteletére,ráadásul ez a nap az Anyák napja is,ugyanis a thaiok úgy tarják,hogy ők egy nagy család és a Királynő az anyukájuk. Ez annyira szép, nem?

Szombathoz a lila szín kapcsolódik,amikor Siva 10 tigrist változatott porrá és ebből alkotta meg a Szaturnuszt. Ezen a napon biztosan lila virágot tűznék a hajamba 🙂

A vasárnap színe a piros. Ennek a színnek egész Ázsiában nagy jelentősége van. Indiában és Japánban a termékenységet és a szerelmet szimbolizálja,Kínában a jószerencsét,boldogságot és a hosszú életet társítják hozzá,ezért piros itt a menyasszonyi ruha,a jól ismert lampionok és a kinai újév alkalmából adott pénzes boríték is.

A thaiok hisznek benne,hogy az adott naphoz kapcsolodó szín viselése szerencsét hoz nekik,illetve elűzi a balszerencsét.

De milyen is lenne a reggelem thai nőként? Miután kiválasztottam a megfelelő színű ruhát gondosan megfésülném hosszú fekete hajam,mert a mi kultúránk úgy tartja,hogy a fejünk a legmagasabbrendű testrészünk,ezért a hajunknak mindig tisztának és ápoltnak kell lennie. Arcomat fehérítő krémmel kenném be, mert nálunk a fehér bőr a menő! A rizsfőzőbe feltenném a rizst, ha elkészült, az első adagot a házam előtt lábakon álló, díszes szellemházba tenném, füstölő pálcikákat gyújtanék halottaim szellemének, Buddhának pedig piros színű italt készítenék, amit az ő szobrával díszített oltárra tennék. A frissen főtt rizsből adnék a ház előtt elhaladó mezitlábas szerzetesnek is, aki kizárólag olyan ételt ehet, amit adományként kap, azt is csak déli 12 óráig.

Napközben időt szakítanék rá,hogy elmenjek a közeli templomba,az utcai árusoknál édes illatú lótuszvirágot vennék,a templomba belépve pedig háromszor meghajolnék Buddha előtt,lábaihoz tenném a virágot,utána gyújtanék egy gyertyát a születési napomhoz kapcsolodó Buddha szobornál. A kijáratnál aprópénzt dobnék az adománygyűjtő perselybe és hazafelé menet vennék egy lottószelvényt, mert ma biztosan szerencsém lesz 🙂

Ja és vacsorára pad ke mao-t és friss dinnyelevet rendelnék egy kis családi vendéglő teraszán,desszertnek ragacsost rizst ennék mangóval és székemen elégedetten hátradölve figyelném a mennyezeten lassan forgó ventillátort és a zsákmányra váró gekkókat.

Drága Thaiföld,nagyon hiányzol!

2020.október

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s