Zsiráfok testközelből

Láttatok már képeket arról az elegáns szállodáról,ahol a hatalmas ablakokon át zsiráfok dugják be kíváncsi fejüket az étterembe? Álmomban nem gondoltam,hogy egyszer eljutok arra a helyre!

Na jó,ne túlozzunk!Az instafotókon látott,fürdőköntösben és tökéletes sminkben ülni az aranyló fényben és a makulátlanul terített asztalról közösen enni a francia vajas croissant-t a kertből behajoló illemtudó állattal,na ez nem volt meg.

Viszont a tenyeremből etetni az itt élő hosszúnyakú szépségeket,az igen! És olyan is volt,hogy a békés növényevő lefejelt a szarvával,mert nem volt már nálam több kaja!

A borostyánnal befuttatott luxushotel valójában egy zsiráfmenhely része,ahol a szállóvendégek és a látogatóközpontba jegyet vásárlók egyaránt közeli kapcsolatba kerülhetnek az itt élő állatokkal.

A 70-es években alapított központot az hívta életre,hogy drasztikusan lecsökkent a kizárólag Kelet Afrikában élő Rothschild zsiráfok egyedszáma.

Mi az extra ebben a zsiráfban? Minden zsiráf foltos,de ennek az alfajnak különlegesen szép a mintázata és fején nem csak kettő,hanem öt szarvszerű kinövés található,akárcsak a rajzfilmek űrlényein 🙂

A menhelyen működő tenyészpogramnak köszönhetően pedig már több száz elégedett Rothschild zsiráf legelészi a tüskés akáciafák leveleit Kenya nemzeti parkjaiban.

A faj megmentése mellett oktatási központ is működik itt iskolás gyerekeknek. Elég klassz lehet,mikor eljöttök az osztállyal zsiráfokat etetni!

Körbejártuk a termet,ahol a suliknak szóló foglalkozásokat tartják.Fotók Kenya állatvilágáról,koponyák és medencecsontok a nagyvadaktól és gyerekrajzok,melyeken többnyire fehér bőrű,szőke hajú emberek szerepelnek. Fura,nem?

A bejáratnál táblák hirdetik, hogy az állatok diétáznak,ezért minden látogatónak csak egy adag eledel jár. A zoo csemegére emlékeztető zsiráfkaját egy fél kókuszdióban kaptuk meg és már szedtük is a lábunkat,hogy minél hamarabb a zsiráfok közelébe kerüljünk!

Az itt élő állatoknak hatalmas területük van,szabadon választhatnak,hogy az erdős ligetekben,a hotel pázsitján,vagy a besózott látogatókkal teli emelvény mellett töltik az idejüket. A fotókon látható kerítések és hullámpala egy felújítás miatt csúfítja a képet,egyébként szép és tágas életterük van,melyet néhány varacskos disznóval is megosztanak 🙂

Jaaajjj mennyire édes egy zsiráf ilyen közelről!!!!!

Nagyon puha a hús a szája körül, de a szőre durva, inkább a szálkásszőrű tacskó tapintására emlékeztet,mint a lovak selymes orrszőrére. És az a kékesfekete nyelv!!! Hűűűű de hosszú! És milyen ügyesen horgászta vele ki ujjaink közül az apró falatokat!

Nem lehetett megállni nevetés nélkül,ahogy ezek a hosszú nyakú,pici fejű állatok a kezünkből ettek! Az óriási fekete szempilláiktól pedig teljesen elaléltam! Volt köztük egy kicsi,akinek a nyaka még nem ért fel a hídig,amin álltunk. Szegény,biztos alig várja,hogy megnőjön!

Rettentő gyorsan elfogyott a tálkából az eledel,pedig még órákat el tudtam volna tölteni ebben a remek társaságban!

Búcsúzóul próbáltam egy szelfit csinálni egyikükkel,de mikor látta,hogy nincs ennivaló a kezemben,akkor kegyetlenül fejbevágott a szarvával! De hát egy ilyen helyes állatra nem lehet haragudni!

Megingathatatlan zsiráfrajongó lettem!

Azt egyébként tudtátok,hogy a zsiráf az egyetlen emlős,amelyik nem tud ásítani? Cserében viszont meg tudja nyalni a fülét 🙂

És persze világrekorder a magasságban,a szarva vége majdnem hat méterre van a földtől! Nyilván a leghosszabb nyak is neki jutott,pedig pont ugyanúgy hét nyakcsigolyája van,mint nekünk. A szívük pedig 12 kilót nyom! A miénk 30 deka. Mennyire tudhatnak szeretni ilyen hatalmas szívvel! És magas a vérnyomásuk,hogy el ne ájuljanak,mikor hirtelen felemelik a fejüket 🙂

Születéskor a zsiráfbébi két méter magasból pottyan le a földre! Itt nem  hódított tért a gyengéd születés eszméje 🙂 Nyáluk is egyedülálló,annyira sűrű,hogy a töviseket is simán le tudják nyelni.

Alig alszik,kb két órát naponta! Mennyi minden beleférhet az idejébe! Állva szundikál,hogy azonnal menekülhessen,ha ragadozók támadnának rá,de ha lefekszik pihenni,akkor az egyik hátsó combjára hajtja a fejét,úgy szendereg 🙂

Mikor megöregszik nem ősz lesz,hanem egyre sötétebbé válnak rajta a foltok. A nemzeti parkokban láttuk,hogy az idős példányok mindig magányosan élnek.

Csendes lények,infrahangokkal kommunikálnak,csak vészhelyzetben adnak ki köhögő vagy sípoló hangokat.Szelíd és csendes viselkedésük,na meg óriási szívük miatt az erőszakmentes kommunikáció szimbólumai ezek a csodálatos mintájú óriások.

Bár tilos a vadászata,de a helyiek megeszik a húsát,bőréből dobokat,farokszőréből ékszereket készítenek.

És persze ha nincs a nyelvújítás,akkor foltos nyakorjánnak hívnánk őket!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s