Kazuri-a remény gyöngyei

Gyengéim az olyan kezdeményezések, melyek rászorulók egy csoportján segítenek. Ha ezek a rászorulók rááadásul nők és szépséges ékszereket készítenek, az igazán nekem való hely!

Nairobi mellett működik egy misszió, ahol gyermeküket egyedül nevelő anyáknak biztosítanak munkalehetőséget és ingyenes orvosi ellátást. Egy kis manufaktúrát üzemeltetnek, amely több mint 350 asszonynak jelenti a megélhetést és a valahová tartozást. Az itt készülő termékek a legmagasabb etikai normáknak is megfelelnek, helyben termelt alapanyagokból, kizárólag kézzel megmunkált portékák és munkalehetőség a helyi, sérülékeny közösségnek.

Az egész hely otthonos hangulatot árasztott, földszintes faházak a magasra nőtt fák között, kicsit olyan volt, mint egy balatoni ifjúsági tábor, csak trópusi növényekkel 🙂

Egy karakteres hölgy vezetett körbe minket az üzemben, akin látszott, hogy igazán büszke a hely szellemiségére és az itt folyó munkára. Azt mesélte, azért van nagyon sok egyedülálló anya az országban, mert a kenyai férfiak nem szeretnek felelősséget vállalni, hajlamosak a könnyebb végét megfogni a dolgoknak.

Megmutatta hogyan dolgozzák fel a közeli folyó partjáról származó agyagot és hogyan varázsolnak belőle különböző izgalmas tárgyakat. Még az apró gyöngyöket is egyenként, kézzel készítik ezek a türelmes asszonyok!

Hétvége volt, így csak kevesen dolgoztak a máskor nyüzsgő műhelyben, de így is jó volt a hangulat! Az afrikai nők mindig olyan kedvesek és derűsek, mintha egész nap arra készültek volna, hogy velünk találkozzanak!

Megnéztük a kemencéket, de a legérdekesebb az a terem volt, ahol egyesével, kézzel festették be ragyogó színekre a kiégetett gyöngyöket. A hosszú asztalok mellett ülve kis birodalmakat alakítottak ki maguknak az asszonyok, a kávés termoszukkal, kendőikkel és számtalan kis edénnyel, ecsettel és szivaccsal. Valamennyien elmélyülten dolgoztak kis szigeteiken. Sokfélék voltak. Fiatalok, idősebbek, hagyományos afrikai hajviselettel, gyöngyökkel díszített fejdíszben és iszlám hit szerint bekötött fejjel, de valamennyien komolyan vették a feladatukat.A falak körös-körül szentképekkel voltak feldíszítve, egy táblán pedig a heti megendeléseket összesítették. A világ minden tájára szállítanak ezekből az egyedi, jó ügyet segítő, csodaszép ékszerekből.

Kazuri egy szuahéli kifejezés, azt jelenti, hogy kicsi és szép. Pont mint az itt készülő gyöngyök! A shop ezerszínű karkötőiből és nyakláncaiból igazán nehéz volt választani, egyik szebb volt, mint a másik. Sokáig nézelődtünk a színpompás, csillogó gyönyörűségek között, melyek mindegyike magán viseli a gondos kezek munkáját. A központi helyet itt is egy Szűz Máriának szentelt oltár foglalta el és a kassza mellett büszkén hírdette egy fotó, hogy a Távol Afrikától című film fogatásán maga Meryl Streep is a Kazuri ékszereit viselte!

Természetesen egyikünk sem távozott üres kézzel! És nem csak néhány ékszerrel lettünk gazdagabbak, hanem azzal a kellemes érzéssel is, hogy a belépővel és a vásárlásunkkal közvetlenül hozzájárulhattunk, hogy ezeknek az asszonyoknak a gyerekei iskolába járhassanak, vagy eljussanak az orvoshoz, ugyanis a világnak ezen a táján ezek egyáltalán nem magától érthető dolgok.

Én pedig direkt olyan karkötőt választottam, ami pompásan illik egy kaméleonhoz 🙂

https://kazuri.com/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s